Laat het niet mijn bedoeling zijn om wikipedia achterna te bootsen, maar om sommige tuinplanten even in de kijker te zetten en de ervaringen die ik ermee had met jullie te delen.
Onderwerpen
Klimop (Hedera helix)
Klimop (Hedera helix)
Het zal velen verbazen dat een ogenschijnlijk banale plant als de klimop hier de spits mag afbijten. Misschien is het wel één van de meest onderschatte tuinplanten uit het brede assortiment van gewassen.
Klimop is een klimplant met een liaanachtige groei. Met hechtwortels verankert hij zich aan bodem, bomen, muren, wanden, enz. Hij is een bewoner van de gematigde streken en is dus inheems. Hij is groenblijvend en heeft een bijzondere groeiwijze: hij kruipt waar hij niet kan klimmen, maar eens hij een mogelijkheid op zijn weg gevonden heeft, zal hij naar boven klimmen. Op dat moment draagt hij zijn typische handvormig gelobde bladeren. Boven gekomen -en dat kan wel enkele jaren duren- zal zijn blad danig van vorm veranderen: eivormig tot ruitachtig. Op dat moment gaat hij bloeiwijzen produceren en verdwijnen de hechtwortels aan deze nieuwe takken.
Meteen merk ik op dat gestekte bloeiende planten in de handel verkrijgbaar zijn en je kan ze ook zelf ook stekken, gebruik hiervoor kopstekken bovenste deel van de tak...maar het lukt niet altijd.
Zo bekom je niet-kruipende of klimmende planten ,maar struikjes die bloeien.
De niet-bloeiende gedeeltes stekken gemakkelijker of je neemt gedeelten van kruipende klimop die al enkele worteltjes hebben gevormd.
De bloeiwijzen zijn vrij onopvallende trosjes geelgroene bloempjes, die na bestuiving eerst groene en dan naar zwart afrijpende bessen produceert. Zowel blad als bessen zijn giftig voor de mens.
Klinkt allemaal niet zo positief, hoor ik je zeggen.
Klopt en ik doe er nog een schepje bovenop, want het is een geduchte, zelfs woekerende klimmer. Laat hem geen beschadigde muren beklimmen ,want hij zal ze dan nog meer beschadigen. Ook als hij dakgoten bereikt, zal hij in toom gehouden moeten worden door een jaarlijkse snoei. Hij kan de bomen waarin hij groeit, zodanig inpalmen, dat er van het origineel nauwelijks nog iets zichtbaar is. Nochtans is hij geen parasiet die de voeding uit zijn gastheer haalt.
Hoog tijd om de positieve elementen te benadrukken.
Hij is groenblijvend, saaie muren tovert hij om in een natuurlijk biotoop voor zowel vogels als insecten. Zijn aanwezigheid op onbeschadigde muren (hij beschadigd ze niet als ze voorheen niet beschadigd waren) heeft een gunstig isolerend effect zowel voor winterkoude als zomerwarmte. Hij laat zich gemakkelijk en sterk terugsnoeien en loopt meestal probleemloos terug uit.
Panikeer niet als na het rijpen van de bessen plotseling veel gele bladeren verschijnen en afvallen in de loop van het voorjaar. Hij werpt op dat moment oud blad af en zal spoedig daarna nieuw blad en scheuten produceren.
Voor het wildleven in de tuin is klimop de grootste zegen, die ze kunnen dromen. Naast een veilige haven en vaak nestplaats bieden de bloemen van de klimop een laatste vreetpartij voor insecten. Klimop is één van de laatste bloeiers van het jaar en verstrekt het zoemende volkje alles wat ze wensen én overvloedig. Het gegons van bijen, hommels, wespen, hoornaars en vliegen is zo hoorbaar dat je met momenten je langs een drukke straat waant.
Ook vlinders schuiven gretig aan de dis.
Eens uitgebloeid keert de stilte terug en komt de winter in het land. Traag maar zeker ontwikkelen de bessen, voor ons giftig, maar voedzaam en gegeerd door diverse vogelsoorten waaronder merels, lijsters, kramsvogels, koperwieken, spreeuwen, tortels en houtduiven om er maar enkele te noemen. Vanaf februari tot in het voorjaar vormen de zwarte bessen van de klimop een voorname bron van voedsel in een tijd dat er grote schaarste heerst.
Voor wie uitbundig wildleven in zijn tuin wil aantrekken is de klimop ,vind ik, haast een must.
Mexicaanse zonnebloem (Tithonia rotundifolia 'red torch')
Hoewel nog vrij onbekend is deze eenjarige aan een flinke opmars bezig in menig fleurig tuintje. Niet echt een plant voor wie van zachte pasteltinten houdt, maar een oranjerode hoge bloeier die de ganse zomer lang bloemen blijft te voorschijn toveren die erg gegeerd zijn bij het insectenvolkje. De Mexicaanse zonnebloem vraagt een zonnige plek, een rijke bodem die haar voldoende vocht en voedsel er beschikking stelt en vooral ook warmte. Dat kan bij de opkweek een probleem zijn. De zaden kiemen snel op kamertemperatuur, maar ook de zaailingen prefereren een aangenaam warme omgeving. Zeker als ze jong zijn is slakkenschade mogelijk. Ik zaai ze binnenshuis voor in maart - april, wie niet die mogelijkheid heeft, kan mei-juni in de volle grond zaaien. Verschijnen de echte blaadjes dan verplant je voorgezaaide exemplaren best in potjes. Onder goede omstandigheden groeien ze snel en een tweede verpotting zal waarschijnlijk nodig zijn. Is de voeding bijna op ,dan worden ze gelig van kleur en verpot je ze best groter. Zij gedijen vooral goed tijdens de zomermaanden in volle grond. Ze worden dan 1 tot ruim 1,5 m hoog. Je kan ze ook in pot kweken, maar gebruik dan een groot exemplaar van ca 30 cm doorsnede. Wie tijdig verwelkte bloemen afsnijdt, stimuleert de komst van nieuwe bloemen. Verwelkte bloemkoppen zien er trouwens slordig uit in hun tweede stadium. Ik spreek van tweede stadium omdat vaak de oranje blaadjes eerder verwelken dan de echte gele bloempjes in het centrum. De insecten blijven ze bezoeken tot ook die verwelkt zijn. Best verwijder je die dan met een schaartje. Wie zelf zaden oogst voor volgend seizoen laat er enkele staan. Als ze droog zijn , kan je ze oogsten. Het is wat stekelig prutswerk, maar duw de zaadhoofden tegen het werkoppervlak en ze zijn dan al wat minder stekelig om de zaden te verzamelen. Bewaar ze goed droog. Voor wie dat allemaal teveel werk vraagt, hier en daar zijn in het voorjaar jonge planten te koop, helaas nog niet overal. Zaden zijn in verschillende online zaadhandels te koop.
Aan de bloemvorm zie je dat zij tot de composietachtigen behoort. Zij lijkt nog het meest op een enkelbloemige dahlia al is zij wat steviger van stengel. Een aanrader voor mens en dier.
Comments