Hier mag je allerlei weetjes verwachten over tuinieren, wildleven, tuinevenementen, tuinprogramma's, enz... Gezien deze site geen commercieel oogmerk heeft en niet gesponsord wordt ,verwijs ik voor meer details door naar hun website die je via een zoekmachine kan terugvinden.
Onderwerpen:
FLEURAMOUR
Schitterend, niet? Een beeld van de kapel in commanderij Alden Biezen te Bilzen tijdens het bloemenfestijn 'Fleuramour' dat jaarlijks in de herfst wordt georganiseerd. Deze foto dateert reeds van 2014. Dit evenement is een aanrader voor elke bloemenliefhebber en -schikker. Pure kunst!
ROZENTUIN COLOMA
Een bezoek aan deze internationaal vermaarde rozentuin gelegen in het kasteeldomein Coloma te Sint-Pieters-Leeuw is een must voor elke rozenliefhebber...en wie is dat nu niet? Je kan er ruim 3000 soorten bewonderen, over het algemeen ingedeeld per land van herkomst. Een spektakel voor oog en neus. Een gouden tip: wacht tot de struikrozen in jouw tuin of die van de buurman bloeien, vooraleer een kijkje gaan te nemen. Zoveel verschil zal er niet zijn tussen de bloeiperiode in jouw tuin en die in de Coloma rozentuin. Tot nu toe gratis te bezoeken.
KEUKENHOF
Deze keer geen rozen, maar de meest geliefde voorjaarsbloemen van allemaal: tulpen.
Daar blijft het echter niet bij, want ook de andere voorjaarsbloemen zoals hyacinten, muscari's en narcissen komen rijkelijk aan bod. Als er één plek is waar de ode aan de tulp een ware symfonie wordt, dan is het wel in het Keukenhof. Het bestaat reeds van 1950 en is intussen uitgegroeid tot een internationaal begrip...en terecht want dit lentepark laat een overweldigende indruk achter bij zijn bezoekers. Eind maart opent het park doorgaans zijn deuren en dat voor een tweetal maanden. Voor details en prijzen verwijs ik naar hun website.
Het circa 32 hectare grote park met zijn miljoenen bloemen in prachtige figuren geplant, is gelegen in het Nederlandse Lisse. Een aanrader voor de bloemenliefhebber , een must voor wie tulpen aanbidt. Bezoek het best als de tulpen in jouw tuin openstaan.
FLORALIA BRUSSELS
Voor wie het iets minder ver mag zijn en iets bescheidener in aanpak dan voorgaande, kan een bezoek brengen aan Floralia Brussels gelegen in het 14 hectare grote domein rond het kasteel van Groot-Bijgaarden. De aanwezigheid van het slot biedt een extra dimensie aan de omgeving. Geopend in april, bezoek je dit evenement ook best als de tulpen in jouw tuin kleur bekend hebben. Voor meer details, kijk op het internet naar hun website.
NATIONALE PLANTENTUIN MEISE
Indrukwekkend, je kan het niet anders omschrijven. De Nationale Plantentuin van Meise is maar liefst 92 hectare groot. Blikvanger is nog steeds het plantenpaleis, reusachtige serres volgestouwd met vorstgevoelige planten van over de ganse wereld en vanuit de meest uiteenlopende klimaatzones van droog tot nat en van subtropisch tot tropisch. Het bassin met de victoriawaterlelies (Victoria amazonica) (foto hierboven) is nog steeds het bekendste plaatje al mag het plantenpaleis zelf met de heraangelegde omgeving en verfrissende fontein
(hieronder) best ook wel imposant genoemd worden.
En er is nog veel meer te beleven: het kasteel van Bouchout, mooi van buiten, maar binnenin wat tegenvallend. En dan een grote hoeveelheid aan thematuinen, zeer divers , alles prima onderhouden, met hier en daar wat kunstwerken gelokaliseerd binnen een uitgestrekt park met tal van paadjes met overal wegwijzertjes. Vergeet dus niet bij het verlaten van de ingang een gratis plannetje mee te nemen. Een bezoek aan de plantentuin is niet gratis, maar wel goedkoop voor wat je te zien krijgt. Kijk best eerst op hun website, een aantal lidmaatschappen en leeftijden krijgen vermindering op de toegangsprijs. Wil je zowat de voornaamste bezienswaardigheden aandoen, reken dan gerust op ruim een halve dag en ca 10 kilometer stappen. Er rijdt ook een gratis treintje rond, maar details weet ik niet. De meeste paden en zeker de hoofdpaden zijn ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
En, nog steeds is men bezig nieuwe projecten uit de bouwen. Persoonlijk vind ik dat er meer publiciteit zou moeten gemaakt worden voor deze prachtige tuin. Af en toe gebeurt dat, bijvoorbeeld als de grootste bloem ter wereld ontluikt ,de reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum). Hieronder zie je ze net voor haar ontluiken , op een moment dat ze nog niet stinkt.
JARDINS D'EAU D'ANNEVOIE
Bij ons bekend als de Tuinen van Annevoie dekt de Franse naam eigenlijk beter de lading. Het kasteeldomein is vermaard voor zijn waterpartijen en die zijn overvloedig aanwezig en schitterend aangelegd in het golvend kader. Wie echter een Engelse tuin verwacht met kleurige borders komt enigszins bedrogen thuis. Gelegen in de gelijknamige gemeente die deel uitmaakt van het Waalse, Anhée. Ze dateren van de 18de eeuw, maar worden voortdurend gerenoveerd. Voor tickets en openingsuren verwijs ik naar hun website.
RHS CHELSEA FLOWER SHOW
Dit is het meest prestigieuze, meest beroemde tuinevenement van het jaar. De RHS Chelsea
Flower Show wordt jaarlijks eind mei georganiseerd en brengt de beste tuinontwerpers bijeen om hun beste, vaak vernieuwend tuinontwerp te tonen. Het is een competitie en een gouden medaille halen is het doel. Daarnaast worden tal van nieuwe planten voorgesteld en soorten op kleurrijke wijze uitgestald...al moet ik eerlijk toegeven dat wat ik op TV zie qua bloemschikken toch moet onderdoen voor Fleuramour. Inderdaad ik ken het evenement enkel van TV. BBC besteedt de volledige week van de show dagelijkse uitzendingen aan dit groots spektakel. Om u een idee te geven , bovenstaand monument , momenteel te zien in het Franse Arromanches, is afkomstig van het domein waarop de Chelsea Flower show doorgaat. Het is één van de meest beklijvende oorlogsmonumenten ooit.
HALLERBOS
Wat een wild hyacintje al niet kan teweegbrengen, maar ze zijn dan ook met velen, heel veel! Het Hallerbos in het Vlaams-Brabantse Halle lijkt doorheen het jaar als een gewoon bos, maar dat verandert op spectaculaire wijze als de blauwe hyacinten zich openen. Het schouwspel kan je in dit nationaal bos meestal in de loop van april bewonderen. Raadpleeg op het internet hun website: zij melden wanneer het zover is en je vindt er ook een wandelkaart. Blijf op de paden en ga niet tussen de bloemen staan voor de foto. Wachters houden een oogje in het zeil om toe te kijken of iedereen zich aan de regels houdt. Sommigen kunnen het jammer genoeg toch niet laten en vertrappen hyacinten die volgend jaar wellicht niet meer bloeien.
ARBORETUM KALMTHOUT
Op een boogscheut van de Kalmthoutse heide is dit arboretum één van de oudste verzameling bomen en planten van Vlaanderen. Wanneer je in het voorjaar moet wegvluchten uit de heide door de horden muggen die je bestoken, kan je heil zoeken in het fraaie park. Ook al is het bekend voor zijn verzameling toverhazelaars (Hamamelis) die volop kleur bekennen tijdens de eerste twee maanden van het jaar, toch heeft het arboretum het ganse jaar door iets te bieden. Op de voorgrond een collectie pioenen en leuk is het om even uit te rusten op het verhoogde zitje, waar je als een tennisscheidsrechter kan oordelen over het de plantenrijkdom van het arboretum. Voor prijzen en openingsuren verwijs ik naar hun website.
HASPENGOUWSE FRUITBLOESEMS
April is bij uitstek de periode om van de Haspengouwse fruitbloesems te genieten. Met de witte bloemenpracht van de kersen en peren begint het spektakel, daarna volgen de roze knoppen die wit opengaan van de appel (foto hierboven). Omdat de bloeiperiode naargelang de aard van de lente durft verschillen, kan je op VisitLimburg een afdeling over de Haspengouwse bezienswaardigheid aantreffen, inclusief een Bloesemmeter, waar je kan zien wat er nog in bloei staat. Je kan er heerlijk fietsen en wandelen en diverse evenementen worden er in die periode georganiseerd. Wie liever volle fruitbomen bekijkt, die moet nog wachten tot het najaar, maar ook dat is het bekijken waard.
PAPAVERS EN MARGRIETEN LANGS DE GROTE NETE
Even een beetje publiciteit maken voor de eigen streek. Denk nu niet dat je bovenstaande bloemenpracht overal langs de pastorale, meanderende Grote Nete aantreft. Voor zover ik weet is dat maar het geval voor een welbepaalde strook tussen B&B Hullebrug op grondgebied Itegem (Heist Op Den Berg) en taverne 'De Boekt', grondgebied Berlaar. Al naargelang de zachtheid van de lente bloeien de memorabele papavers langs de dijk vanaf eind mei tot begin juli. Zij worden afgewisseld met grote beeldige groepen margrieten en trekken beide hordes hommels en andere insecten aan. De dijk langs de kant van Bevel (Nijlen) is met dolomiet verhard en zeer geschikt voor een fiets- of niet-slijkerig wandeltochtje als het een nat voorjaar was.
De Berlaarse zijde is nog in zijn natuurlijke staat en is best geschikt voor de wandelaars.
Een kleine update: in de derde week van mei 2022 bloeien vooral de margrieten die weliswaar een derde kleiner zijn dan andere jaren. Door de voorbije extreem droge maanden is het aantal klaprozen eerder gering.
OPEN TUINEN
De landelijke gilden organiseren jaarlijks (tenzij corona roet in het eten gooit) open tuinen. Het evenement concentreert zich vooral eind juni, maar sommige tuinen zijn ook op andere data te bezichtigen. Het concept is eenvoudig , je bezoekt privé tuinen die anders niet toegankelijk zijn voor het publiek en kan zo inspiratie opdoen voor jouw eigen tuin. Deskundige uitleg kan je meestal van de eigenaar krijgen, vaak gepassioneerde tuinliefhebbers. De inkom is gratis of slechts enkele euro's met dan vaak een drankje ofzo inbegrepen. Op de website van de landelijke gilden 'open tuinen' kan je terecht voor de locaties die je kan bezoeken en uitleg van wat er te bezichtigen is. Een handig kaartje toont je waar de open tuinen zich bevinden. Wie doorklikt op een locatie krijgt dan meer uitleg.
Heb je zelf een tuin die het bezoeken waard is, kan je je op die site ook kandidaat stellen voor een open tuin.
GENTSE FLORALIËN
Dit vijfjaarlijks georganiseerd evenement in het citadelpark in Gent is één van de groots opgezette spektakels in ons land qua bloemen en planten. Ook hier had de pandemie zijn zegje waardoor er vertraging in het tijdschema kwam. Hoewel het Lam Gods het thema was in 2022, blijft de azalea de blikvanger bij uitstek. Het is en blijft het paradepaardje van de Belgische bloemsierkunst en dat het verder gaat dan het traditionele kom-op-tegen- kankerplantje getuige bovenstaande foto. De illusie van zwevende azaleabogen wordt gecreëerd door bakken die met een spiegelfolie werden bedekt. Eenvoudig maar ingenieus.
Het eerste deel doet wat 'fleuramour'-achtig aan met vooral prachtige bloemsierkunstwerkjes, maar in de grote hallen tot zelfs in het Kuipje werd je ondergedompeld in prachtige tuintjes tot een mysterieuze woud met reuzegrote maan.
Wij waren er de laatste dag. U merkt aan de datum dat de volgende editie nog even op zich laat wachten.
BOTANISCHE TUIN GENT
Het lijkt wel de jungle en dat is het ook in de tropische serres. De vochtige hitte evenals de metershoge bomen benemen jouw adem in onder meer de victoriakas, waar de bekende lelies groeien. Je vindt er allerhande tropische vruchtbomen ,waaronder de cacaoboom.
Buiten de kassen tref je een netjes aangelegde botanische tuin met goed gelabelde planten, die zeker een bezoekje waard is. Op de 2,75 ha grote tuin vind je ruim 10000 planten, al heb ik ze zelf niet geteld. Het bezoek is gratis, voor de openingsuren en adres bekijk je best hun website.
TUINDAGEN VAN BEERVELDEN
Jaarlijks worden de tuindagen georganiseerd in een immens groot domein met grote villa en kasteelaandoend 'koetshuis'. Vergeet ook niet de vijver en het bos te bekijken met prachtige rododendrons, waaronder de geurende luteas en voorts partijen van meiklokjes. Aan het hoger gelegen prieel bevindt zich een blauwe regen om u tegen te zeggen. Voor de vijver staan de ontelbare standjes, gaande van tuindeco tot wilde bloemen en zowat alles daartussen. De gratis autoparking lijkt al even uitgestrekt. Ik weet niet of er superkoopjes te doen zijn, maar kijk uit jouw doppen...ik zag er olijfboompjes, identiek als die van Lidl voor het driedubbele van de prijs. De tickets koop je best online, aan de kassa betaalde je in 2022 maar liefst 25% meer! Ik geef de voorkeur dan aan gratis plantenbeurzen en -markten of gewone tuincentra...al heb je daar natuurlijk niet de prachtige omkadering van het domein.
Ter info, de zoo op de foto is van kunststof, niet van echt gras, maar alleszins leuk.
NATUUR HERKENNEN VIA SMARTPHONE
Nieuwsgierigheid en kennis vuren interesse aan. Vroeger was dat niet zo eenvoudig: je mocht dan wel nieuwsgierig zijn naar wat er in de natuur te vinden was, maar kennis op doen was al een pak moeilijker. Gewapend met een goede planten- of vogelgids kon en kan je jouw kennis zeker bijschaven , maar het vergde veel zoekwerk.
Met de mogelijkheden die ontwikkeld werden op smartphones zijn er nu apps beschikbaar waarmee je enkel een goede foto moet nemen van plant, dier of insect om met een vrij redelijke zekerheid te ontdekken om wat het gaat. Zelfs vogelgezang hoef je maar op te nemen en een app vertelt jou welke vogel er zingt.
Ik som er enkele op. Ze zijn ofwel gratis (al dan niet met advertenties) of hebben alleszins gratis versies.
OBSIDENTIFY
Deze app herkent foto's van planten, dieren, vogels en insecten. Je neemt een foto of kiest een foto uit jouw galerij. Je kan daarna de foto centreren of bijsnijden om de herkenning te vergemakkelijken. Daarna druk je op de onderste 'obsidentify' balk en je krijgt onmiddellijk de resultaten met de waarschijnlijkheidspercentages. Indien de locatiegegevens van jouw smartphone aan staan worden die gegevens ook verwerkt in een natuurdatabank. De waarneming draagt op die manier bij tot en betere kennis van de natuur. Bij de combinatie van insecten op bloemen, wordt verondersteld dat je het insect probeert te herkennen. Voor de bloem neem je dus best een foto zonder bezoeker.
PL@NTNET
De naam verraadt het al, deze app legt zich toe op planten. Het principe van determinatie is vergelijkbaar met voorgaande. Er is ook een zoekfunctie op naam.
BirdNET
Met deze app kan je vogelgeluiden opnemen en ze identificeren. Heel handig als je ze hoort, maar niet ziet.
TUINPROGRAMMA'S OP TV
Het aanbod Nederlandstalige tuinprogramma's is er de laatste jaren niet op verbeterd in tegenstelling tot kookprogramma's. Oké, toegegeven meer mensen staan achter het fornuis dan met een spade in de tuin, maar wat meer aandacht voor tuin en natuur zou ons mensen toch wat meer milieu-'minded' maken. Kijk zelf in jouw TV-gids voor de uren van programmatie. Mogelijk zijn er nog meer (onder andere heruitzendingen van vroeger), maar deze programma's zijn mij bekend.
TUINIEREN
BBC: GARDENERS' WORLD
Een klassieker en helemaal top prijkt dit wekelijkse tuinprogramma van de Engelse omroep bovenaan onze hitlijst. Van maart tot in de herfst zitten al vele jaren tuinliefhebbers van over de ganse wereld voor de buis gekluisterd om tuintechnieken, de laatste nieuwigheden, bezoek aan vermaarde tuinen, plantenvoorstellingen en meer van dat te aanschouwen. Dat alles prachtig in beeld gebracht. Afleveringen van half uur of een uur. Deze winter waren er voor de eerste keer drie winterafleveringen.
DOBBIT TV: MIJN TUIN
Toch een tuinprogramma gevonden van Vlaamse origine en helemaal niet onaardig. Op een duidelijke en aanschouwelijke manier worden tuintechnieken getoond en uitgelegd. De uitzendingen variëren ogenschijnlijk in tijd, maar duren meestal minder dan een half uurtje.
RTBF : JARDINS & LOISIRS
Een Franstalig programma van onze Waalse vrienden en ook best leuk om te aanschouwen. De presentator is perfect tweetalig en hij bezoekt ook Vlaamse tuinen (meestal van het Open Tuinen circuit), parken en arboreta. Naast tuinvoorstellingen wordt er vaak geknutseld naast het aanleren van tuintechnieken. Elke week wordt een tuinplant voorgesteld. Duurt ongeveer een half uur en wordt onderbroken door een (gelukkig) korte reclame en een betalende prijsvraag.
BBC : BEECHGROVE
Nog een Engelstalig programma... nou ja...met een sappig accentje want dit programma is van Schotse makelij. Vooral gericht op tuinieren en praktische tips. Meestal komen ook enkele vergelijkende teelten aan bod, bijvoorbeeld tussen bloemenweide mengsels enzo.
Duurtijd: ca half uurtje. Wordt normaal geprogrammeerd van lente tot herfst.
FRANCE 5 : SILENCE CA POUSSE
Dit wekelijks Frans tuinprogramma begint na een voorstelling van de items met het uittekenen van een stukje tuin en eindigt op een boekvoorstelling na met het uitvoeren van de tekening. Dergelijke programma's over tuinrenovaties en creaties komen steeds meer op TV. Die bespreek ik hieronder. Bezoeken aan natuurgebieden en tuinen komen eveneens aan bod. Er worden tuintechnieken uitgelegd en elke week zit er minstens één plantenvoorstelling in. Helaas hebben sommige onderwerpen nog weinig met tuinieren te maken en horen ze eerder thuis in een kook- of knutselprogramma. Duurt een klein uurtje.
TUINAANLEG
Dit aanbod gaat in stijgende lijn en bezorgt menig tuinliefhebber inspiratie voor de eigen tuinaanleg, al is voor sommige van die tuinen een flink budget vereist. Bovendien is het jammer dat op uitzondering van Silence ça Pousse, dat het zo nu en dan wel doet, er zelden wordt teruggekeerd naar de heraangelegde tuin enkele jaren later. Pas dan kan je in feite zien of het tuinontwerp niet alleen sierlijk maar ook praktisch was op de lange termijn. Met een instant prachtige tuin, die enkele weken later om te huilen is, heb je ook niets.
VTM: GOED GEPLANT
Dit programma is een beetje een kruising tussen het Engelse 'Garden Rescue' en het Duitse ' Duell der Gartenprofis'. De twee tuinontwerpers zijn Niel en Eef. Zoals bij Garden Rescue helpt de verliezer van het ontwerpduel bij de verwezenlijking van het ontwerp van de winnaar. Na enkel uitzendingen stel ik vast dat de ontwerpen fris en vernieuwend zijn, om eerlijk te zijn , veel beter dan het Duitse programma. De nodige budgetten zijn wel vaak behoorlijk pittig, maar de ontwerpen kunnen een inspiratiebron zijn voor de wat minder gefortuneerde tuinliefhebber die zelf de handen uit de mouw wil steken.
VTM: LOVE YOUR GARDEN
Dit Engelse programma combineert liefdadigheid met tuinaanleg. De afgeleverde tuinen ogen schitterend en er is op geen pondje gekeken. Om een overzicht van het totale budget te krijgen is een bijna onmogelijke zaak, begrijpelijk want als het om liefdadigheid handelt, is het niet leuk om een exact prijskaartje te kennen.
BBC: GARDEN RESCUE
Dit is een klassieker onder de tuinaanleg programma's en loopt al verscheidene seizoenen op BBC. Een wedstrijdje tussen twee tuinontwerpers, die een hopeloze tuin nieuw leven moeten inblazen. Het budget is vooraf afgesproken en bedraagt enkel de planten en materialen. De kosten van het aanleggen- meestal het hoofdingrediënt van het prijskaartje- is gratis. De verliezende tuinontwerper moet de winnaar een handje helpen. Ludiek opgevat en vaak prachtige en originele ontwerpen. Mijn persoonlijke favoriet.
BBC: YOUR GARDEN MADE PERFECT
Eveneens een Engels programma. Engeland is 'het land van de tuin'. Opnieuw een wedstrijd tussen twee tuinontwerpers maar met een vaak pittig budget. Deze keer moet de klant voor alles opdraaien, maar hij krijgt er wel vooraf een virtueel inkijkje van hoe de tuin er na het ontwerp zal uitzien, bij. Hij kan ook nog enkele wijzigingen bij het uitvoeren aanbrengen, wat wel mag bij budgetten van 20000 pond en meer. Voor de kleine budgetten is er één tuinontwerper die voor een prikje toch behoorlijke resultaten aflevert.
Als ik mij niet vergis, is bij VTM momenteel een gelijkaardig programma in de maak voor wat de flinke budgetten betreft.
ZDF: DUELL DER GARTENPROFIS
Gelijkaardig concept als voorgaande, maar ook enkel met pittige budgetten, waarbij de klanten dan ook zelf nog de handen uit de mouwen moeten steken. De ontwerpen zijn prijzig en vaak heel klassiek. Ook hier krijgen de klanten, of enkel de toeschouwer(?) een virtueel voorbeeld te zien.
NOTITIES
In deze rubriek vind je korte weetjes en bedenkingen, die je misschien van nut kunnen zijn.
- Momenteel is er een kentering gaande waarbij de geliefde gazons als niet diervriendelijk worden afgedaan en dat ze ook niet echt veel te bieden hebben aan het milieu als dusdanig.
In feite klopt dat wel, tenzij je jouw grasveld laat verwilderen en wildbloemen een kans geeft. Anderzijds staat het een beetje rommelig en menige tuiniers houden hun tuintje toch liever netjes. Vaak worden gazons dan ingekort en de borders uitgebreid en ingeplant. Helaas moeten we dan vaststellen dat veel tuinontwerpers overgaan naar de weliswaar onderhoudsvriendelijke en vrij strakke beplanting van de vrijgekomen ruimte met...siergrassen. Ik vraag mij dan af wat de meerwaarde is, gezien ook deze soorten windbestuivers zijn, waardoor het bestuivende volkje van insecten hier niets aan heeft.
In menig gazons waren tenminste nog wat vroegbloeiende madeliefjes te vinden. Dus prima om de hoeveelheid gazon te beperken , maar beperk je keuze van beplanting niet tot enkel siergrassen.
-Waar is het roodborstje?
In de winter was hij dagelijkse klant aan de voedertafel, maar plots verdween hij in het voorjaar. Gestorven, opgepeuzeld door de kat van de buren? Dat kan, maar de kans is groter dat hij naar zijn broedplaats gevlogen is, want de meeste roodborstjes zijn trekvogels, ze blijven dus niet het ganse jaar door op dezelfde plaats, sommige roodborstjes komen hier broeden, anderen vertrekken noordwaarts. De kans is dus groot dat hij plots weer opduikt in de herfst.
Comments